Στομαχικές φλόγες




Όλοι μας έχουμε νιώσει περιστασιακά καούρα στην περιοχή του στομάχου, ειδικά μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά. Η αίσθηση αυτή προκαλείται από τη μη φυσιολογική συσσώρευση στομαχικού οξέος, κυρίως υδροχλωρικού οξέος (HCl). To συγκεκριμένο οξύ, χρησιμοποιείται για την πέψη της τροφής και την καταστροφή τυχόν παθογόνων μικροοργανισμών που έχουν εισέλθει στον οργανισμό. Παρ'όλα αυτά, συχνά παλινδρομεί στον οισοφάγο, προκαλώντας το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.


Τροφές που προκαλούν καούρα


Σε περίπτωση που  υποφέρετε συχνά από τα συμπτώματα της γαστροϊσοφαγικής παλινδρόμησης, καλό είναι να αποφεύγετε κάποιες τροφές που πυροδοτούν την φυσική τάση του οργανισμού σας να παράγει περισσότερα γαστρικά υγρά. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από αυτές:


  • Ντομάτες. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες οξέων
  • Εσπεριδοειδή Από τις τροφές με το χαμηλότερο pH. Σε περίπτωση που τα καταναλώσετε φροντίστε να πιείτε άφθονο νερό ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση του οξέος στο στομάχι 
  • Πικάντικα φαγητά
  • Αλκοόλ Εκτός του ότι απορυθμίζει όλο τον οργανισμό, χαλαρώνει τον σφικτήρα ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο, επιτρέποντας τα γαστρικά υγρά να ανέβουν προς τα πάνω
  • Καφεϊνη Αυστηρά μέχρι 120 gr ημερησίως
  • Σκόρδο και κρεμμύδι
  • Λιπαρές τροφές π.χ. τυρί, κρέας, ξηροί καρποί, αβοκάντο
Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να αποκλείσετε τις παρακάτω τροφές από την διατροφή σας, απλώς να περιορίσετε την κατανάλωση τους.

Αντιόξινα

Τα συμπτώματα της καούρας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση μιας ήπιας βάσης που να εξουδετερώνει την περίσσεια υδροχλωρικού οξέος. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά αντιόξινα. Για παράδειγμα το γνωστό στους περισσότερους Μaalox περιέχει τις υδροξείδιο του αργιλίου Αl(OH)3  και υδροξείδιο του μαγνησίου Mg(OH)2

Αν ποτέ αισθανθείτε καούρες και δεν έχετε διαθέσιμο κάποιο αντιόξινο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όξινο ανθρακικό νάτριο ή αλλιώς μαγειρική σόδα. Πιείτε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό.Το διάλυμα έχει αλμυρή γεύση, όμως δρα άμεσα. Μέσα σε λίγη ώρα θα νιώσετε τα πρώτα στομαχικά αέρια, γιατί απελευθερώνετε το αέριο διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται ως παραπροϊόν της αντίδρασης οξέος-βάσης




Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Πανταζή, Φοιτήτρια του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Aβο...καντο χωρίς αμφιβολία

Μικρά αλλά θαυματουργά

Πλήρης οδηγός για την κυτταρίτιδα-Μέρος Α'