Aβο...καντο χωρίς αμφιβολία



Ένα από τα πιο trendy φρούτα των τελευταίων χρόνων, ένα φρούτο με εξωτικές καταβολές μπαίνει δυναμικά όλο και περισσότερο στους κόλπους της σύγχρονης ισορροπημένης διατροφής
Με λιπαρή έως βουτυρένια υφή, το αβοκάντο σίγουρα δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν, δημιουργώντας αισθήματα λατρείας ή αισθήματα μίσους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ένταξη του στην καθημερινότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα προς τον οργανισμό μας.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φρούτα που αποτελούνται κυρίως από νερό και σάκχαρα, το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, κυρίως  ελαϊκό οξύ, σε περιεκτικότητα πάνω από 85%, συμβάλει στην προστασία του καρδιολογικού συστήματος, αλλά και στην μείωση της LDL χοληστερόλης και αύξηση της ΗDL χοληστερόλης. Ακόμα, τα μονοακόρεστα λιπαρά προσδίδουν στο αβοκάντο ισχυρή αντικαρκινική δράση. Επίσης, συμβάλλουν στην ρύθμιση των γυναικείων ορμονών και μειώνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκου συνδρόμου

Ιδανικό φρούτο αποτελεί επίσης για άτομα με έντονη πνευματική εργασία, αφού συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει, όπως η βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει επίσης σε ένα αψεγάδιαστο και λαμπερό δέρμα

Εν όψει καλοκαιριού θα ήταν άδικο να παραλείψουμε ότι το αβοκάντο είναι σύμμαχος μας στο μαύρισμα, αφού είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, κυρίως σε α και β καροτίνη.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αν σκεφτούμε ότι με μισό αβοκάντο,ο οργανισμός λαμβάνει πάνω από 14 μέταλλα, πρωτεΐνες, 18 βασικά αμινοξέα, διαλυτές φυτικές ίνες που παγιδεύουν την υπερβολική χοληστερίνη, φυτοστερόλες, πολυφαινόλες,  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες C, E και K

Για να διαλέξετε το καλύτερο και γευστικότερο αβοκάντο πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η καλύτερη εποχή για την κατανάλωση του είναι το καλοκαίρι και ο φλοιός του πρέπει να είναι πράσινος και όχι πολύ μαλακός.

Διατροφικά στοιχεία

Ποσότητα ανά 
Θερμίδες (kcal) 160
Λιπίδιο 15 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 7 mg
Κάλιο 485 mg
Υδατάνθρακες 9 g
Φυτικές ίνες 7 g
Ζάχαρη 0,7 g
Πρωτεΐνη 2 g
Βιταμίνη A146 IUΒιταμίνη C10 mg
Ασβέστιο12 mgΣίδηρος0,6 mg
Βιταμίνη D0 IUΒιταμίνη B60,3 mg
Βιταμίνη B120 µgΜαγνήσιο29 mg

Μους σοκολάτας με αβοκάντο:
Αν είστε αρχάριοι με το αβοκάντο, αυτή είναι η κατάλληλη συνταγή για εσάς, αφού το αβοκάντο δεν συμμετέχει γευστικά, αλλά μόνο με την πλούσια βουτυρένια του υφή. Ιδανικό για πρωινό
Μερίδες: 2
Χρόνος προετοιμασίας και εκτέλεσης: 10 λεπτά
Θερμίδες: 350 kcal

 Υλικά:
  • 1 αβοκάντο
  • 2 κουταλιές του γλυκού κακάο
  • 1 κουταλιά του γλυκού στέβια
  • 1/2 κούπας φουντούκια 
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα αγελάδας ή γάλα αμυγδάλου 



Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Γάλα προσθέτουμε λιγότερο ή παραπάνω μέχρι να είμαστε ικανοποιημένοι με την υφή. Σερβίρουμε σε ένα μπολ και μπορούμε να γαρνίρουμε με τριμμένη καρύδα, φρούτα, τριμμένη μαύρη σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς της αρεσκίας μας


Επιμέλεια κειμένου: 
Κατερίνα Πανταζή
Φοιτήτρια του τμήματος Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φωτεινός κίνδυνος

Γλυκιά ζωη