Φωτεινός κίνδυνος

Ο ήλιος είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του καλοκαιριού, και όχι μόνο, αφού είναι η βασική πηγή ενέργειας και ζωής για τον πλανήτη Γη. Παρ'όλα αυτά, η κατάχρηση της ηλιακής ακτινοβολίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας.




Η ακτινοβολία που έχει τις σημαντικότερες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η υπεριώδης (UV) η οποία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

  • UVA: είναι υπεύθυνη για δερματικές βλάβες και φωτογήρανση.
  • UVB: απορροφάται έντονα από την επιδερμίδα και δημιουργεί εγκαύματα.
  • UVC: η πιο καρκινογόνος ακτινοβολία. Ευτυχώς, απορροφάται πλήρως από την στιβάδα του όζοντος.
Μετά από μεγάλη έκθεση στον ήλιο, όλοι έχουμε παρατηρήσει δύο βασικές αλλαγές στο δέρμα μας. Η πρώτη είναι η έντονα κόκκινη όψη του δέρματος,το οποίο ονομάζεται ερύθημα ή ηλιακό έγκαυμα, Η δεύτερη είναι η διέγερση της παραγωγής μελανίνης από τα μελανοκύτταρα,ή αλλιώς "μαύρισμα". Και τα δύο αυτά συμπτώματα είναι ένδειξη βλάβης του δέρματος

Η αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων είναι απλή και επιφέρει την πλήρη ίαση. Παρ'όλα αυτά, μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό που δύσκολα θεραπεύονται. Μερικές από αυτές είναι:

  • Αποικοδόμηση του κολλαγόνου: Αυτή η διεργασία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ελαττωματικής ελαστίνης, με αποτέλεσμα την δημιουργία ρυτίδων στο πρόσωπο.
  • Δημιουργία ελεύθερων ριζών: Εκτός από πρόωρη γήρανση του δέρματος, οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν εκφυλιστικές βλάβες στα κύτταρα και τα αγγεία του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
  • Αποδυνάμωση ανοσολογικού συστήματος: Η UVA ακτινοβολία καταλύει την παραγωγή χημικών ουσιών που καταστέλλουν τα δύο βασικά κύτταρα της άμυνας του οργανισμού, τα κύτταρα Langerhans και τα Τ- λεμφοκύτταρα
  • Αναστολή απόπτωσης: Η απόπτωση ή αλλιώς κυτταρικός θάνατος, είναι η διαδικασία όπου τα ελαττωματικά κύτταρα "αυτοκτονούν", το γνωστό "ξεφλούδισμα¨. Η UV ακτινοβολία εμποδίζει αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία καρκινικών όγκων.
Επειδή σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, είναι αδύνατη η πλήρης αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατευόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως με την χρήση αντηλιακού υψηλού δείκτη προστασίας.

* στο επόμενο άρθρο: οδηγός επιβίωσης από τον ήλιο και προτάσεις αντηλιακών

Επιμέλεια: Πανταζή Κατερίνα
Φοιτήτρια Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Aβο...καντο χωρίς αμφιβολία

Μικρά αλλά θαυματουργά

Πλήρης οδηγός για την κυτταρίτιδα-Μέρος Α'