Γλυκιά ζωη

Πρόσφατα, κάναμε  το πορτραίτο της ζάχαρης, αυτού του γλυκού πειρασμού που προσπαθούμε να μετριάσουμε ή να ελέγξουμε. Όμως, η ανάγκη του οργανισμού για γλυκιά γεύση είναι μεγάλη και σίγουρα δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε. Πώς γίνεται όμως να αποφύγουμε τις βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης κρατώντας όλη την γλυκιά γεύση;


Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκαντικα


Υπάρχει λύση! Και δεν είναι άλλη από τα υποκατάστατα της ζάχαρης, τα οποία πλέον μπορούμε να βρούμε παντού με μεγάλη ευκολία στην αγορά. Η ποικιλία τους είναι εξαιρετικά μεγάλη, με άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο υγιεινά. Παρακάτω, θα βρείτε τα 7 γνωστότερα και λιγότερο βλαπτικά υποκατάστατα.

1. Μελάσα: Με ιδιαίτερα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι μια από τις 9 πιο θρεπτικές τροφές του πλανήτη. Πρόκειται για την παχύρευστη, μαύρη ουσία που αφαιρείται κατά την επεξεργασία της λευκής ζάχαρης. Δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία, αλλά αντίθετα περιέχει ολικές πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και φωσφόρο. Τέλος, είναι αντικαρκινικός παράγοντας, ενδυναμώνει τα οστά, και είναι κατά της δυσκοιλιότητας.

2. Φρουκτόζη: Πρόκειται για το πιο γλυκό σάκχαρο. Παραλαμβάνεται από την επεξεργασία των φρούτων και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Παρ' όλα αυτά η φρουκτόζη δεν είναι καθόλου αθώα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως ο μεταβολισμός της στο συκώτι είναι ανάλογος με αυτού του αλκοόλ, αφού μειώνει απότομα την ενέργεια σε μορφή ΑΤΡ (ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού), με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η λιπογέννεση. Ακόμα, έχει βρεθεί πως αυξάνει το ουρικό οξύ και τα τριγλυκερίδια, προκαλεί γήρανση αυξάνοντας το οξειδωτικό stress και έχει εθιστική δράση

3.Μέλι: Το μόνο γλυκαντικό που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς επεξεργασία. Περιέχει φρουκτόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη και λεβουλόζη. Είναι ιδανικό για άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αφού δημιουργεί προστατευτικό στρώμα στον βλεννογόνο του οισοφάγου. Επίσης, αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, ενισχύει το ανοσοποιητικό μέσω των βιταμινών κάλιο, ασβέστιο, χλώριο, νάτριο, και διασπά τις ελεύθερες ρίζες μέσω των βιταμινών C, A, B1.

4. Stevia: Προέρχεται από το εξαιρετικά γλυκό φυτό Stevia rebuadiana, και οι κύριοι γλυκοζίτες της είναι η ρεμπαουντιοσίδη Α, η στεβιοσίδη και η σουλοσίδη. Είναι 350 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη και έχει μηδενικές θερμίδες. Λόγω του μεγάλου μοριακού της βάρους δεν μεταβολίζεται και αποβάλλεται με τα ούρα. Ο μηδενικός της γλυκαιμικός δείκτης την κάνει κατάλληλη για διαβητικούς. Ακόμα, η στεβιοσίδη προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να αποβάλλεται το νάτριο και να ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση. Είναι αντιβακτηριδιακή και δεν ευνοεί την τερηδόνα.
Όμως, πολλά άτομα είναι αλλεργικά στην stevia με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν φούσκωμα και ερεθισμό του στομάχου και του γαστροοισοφαγικού σωλήνα. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα λιθίου στο αίμα, και για αυτό είναι απαγορευτική για βρέφη και για γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού.

Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκαντικα

5. Zάχαρη καρύδας: Γλυκαντικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (δεν είναι κατάλληλο για διαβητικούς) που παράγεται από τον γλυκό χυμό της καρύδας. Θερμιδικά είναι ισοδύναμη με την ζάχαρη, απλώς μεταβολίζεται ευκολότερα από τον οργανισμό. Δεν περιέχει φυτοφάρμακα, χημικά συντηρητικά και τεχνητά χρώματα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο και γλουταμινικό οξύ.

6. Σιρόπι αγαύης: Προέρχεται από το φυτό αγαύη. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και προκαλεί γρήγορα το αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον, αυξάνει τον πληθυσμό των καλών μικροβίων στον οργανισμό.

7. Σιρόπι σφενδάμου: Προέρχεται από το φυτό του σφενδάμου (Αcer). Περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγγανίου, το οποίο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ψευδαργύρου, που προστατεύει την καρδιά και τον προστάτη, αλλά και ριβοφλαβίνη που ενισχύει τον μεταβολισμό. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο, αλλά και πλήθος αντιοξειδωτικών όπως  βενζοϊκό οξύ,  γαλλικό οξύ, κινναμωμικό οξύ, φλαβανόλες, κατεχίνη, επικατεχίνη και ρουτλινη.

Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκαντικα



Είναι στο χέρι του καθενός να αξιολογήσει τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε γλυκαντικού, και να διαλέξει το κατάλληλο σύμφωνα με τις ανάγκες του. Εσείς θα μείνετε  πιστοί στην παραδοσιακή ζάχαρη, ή θα τολμήσετε  να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό;

Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Πανταζή, Φοιτήτρια Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Aβο...καντο χωρίς αμφιβολία

Πλήρης οδηγός για την κυτταρίτιδα-Μέρος Α'